ShareThis

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Η φιλία στην εποχή μας!


(ένα κείμενο από την Νινέττα, η εικόνα προέρχεται από το site: epoll.gr/poll_card.php?nPoll_ID=253)

Συχνά ακούω γύρω μου παράπονα για τις διαπροσωπικές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα. Στον ερωτικό τομέα, στον οικογενειακό, στον φιλικό… Δεν έχω σκοπό να γράψω ένα ακόμα άρθρο για το τι πιστεύω ότι φταίει και οι ανθρώπινες σχέσεις περνάνε κρίση, απλά θέλω να αναφέρω μία διαπίστωσή μου.

Νομίζω ότι το βαρόμετρο των ανθρωπίνων σχέσεων είναι στην πραγματικότητα, η φιλία. Γονείς δεν επιλέγουμε (ας αφήσουμε στην άκρη ενδεχόμενες μεταφυσικές θεωρίες που υποστηρίζουν το αντίθετο…) Επίσης, η πλειοψηφία δεν επιλέγει τον ερωτικό του σύντροφο… Απλά του έρχεται ντουβρουτζάς και ενώ μπορεί να είναι το πιο ακατάλληλο άτομο για εκείνον, αυτός… τρεις λαλούν και δυο χορεύουν…! Και έρχεται τώρα η σειρά της φιλίας… Η πραγματική φιλία, πέρα από ιερό πράγμα, αποτελεί κατά την ταπεινή μου άποψη την πιο ουσιαστική μας σχέση, γιατί είναι σχέση από επιλογή! Είναι οι άνθρωποι που επιλέγουμε να είναι κοντά μας! Απολαμβάνουμε την συντροφιά τους, κάνουμε τις πιο ουσιαστικές συζητήσεις μαζί τους και σε δύσκολες καταστάσεις οι φίλοι μας στέκονται στο πλάι μας. Η σχέση αυτή περνάει από διάφορες φάσεις εξέλιξης και δοκιμασίες. Αν αντέξει, σημαίνει ότι είναι δυνατή και ουσιαστική! Αν όχι, δυστυχώς ότι είχε κατακτηθεί μέχρι τότε, καταρρέει. Το άσχημο είναι ότι αυτό τελευταία συμβαίνει συχνά. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι στις μέρες μας οι φιλίες περνάνε κρίση… Και δεν είναι τυχαίο επίσης, ότι την λέξη «φίλος» έχει αντικαταστήσει η λέξη «παρέα»! Όχι ότι είναι κακή η παρέα κι όχι ότι η παρέα δεν μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πιο ουσιαστικό αλλά να… από μόνη της ως λέξη δηλώνει κάτι το ευκαιριακό και προσωρινό…! Μήπως πρέπει κάποια πράγματα να τα βλέπουμε λίγο πιο ώριμα και υπεύθυνα;

Λένε ότι ο άνθρωπος που έχει πραγματικούς φίλους είναι ένας πλούσιος άνθρωπος! Τι αντιφατικό για την εποχή της ύλης…! Τι ουσιαστικό και αναγκαίο όμως για την ηρεμία της ψυχής!

Δεν υπάρχουν σχόλια: