ShareThis

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Συνέντευξη συγκροτήματος "Cyanna"


// από τον Ορέστη Α.\\
 \\ επιμέλεια Ορέστης Α. //
// φωτογραφίες από το facebook page \\


Oι Cyanna βρίσκονται χωρίς ίχνος υπερβολής , στην πρώτη τριάδα των σύγχρονων alternative rock ελληνικών συγκροτημάτων. Ο ήχος τους ξεκινά από ηλεκτρονικά στοιχεία και στηρίζεται στο εναλλακτικό rock.Γνωστοί για το απίθανα live τους , oι περισσότεροι τους πρωτογνώρισαν από την συνεργασίας τους με την Vodafone με το κομμάτι "Shine" και από τότε παρακολουθούν στενά την εξέλιξή τους. Το εναλλάξ βρήκε την ευκαιρία και συνομίλησε μαζί τους όχι μόνο για μουσικά θέματα ,αλλά και διάφορα άλλα της επικαιρότητας.

-Σας το ρωτάνε συνέχεια αλλά θα το ρωτήσω και εγώ σε περίπτωση που κάποιος δεν το γνωρίζει. Ποια είναι η ιστορία που κρύβεται πίσω από το όνομα της μπάντας; 

Υπάρχουν πολλές εκδοχές. Μια από αυτές είναι η εξής:“Είναι το μικρό της δεσποινίδος Mercury. Υπαρκτό πρόσωπο. Ένα καταπληκτικό θηλυκό που δεν έχει σταματήσει να μας εμπνέει όλα αυτά τα χρόνια. Στην Ανδαλουσία λατρεύεται ως θεότητα της θάλασσας μαζί με το Σκύλο. Εξ’ ού και τα ψάρια, τα αστέρια και τα κύματα που ποτίζουν με αρμύρα τα τραγούδια.

-Ποια είναι η σύσταση του group και σε ποιο είδος μουσικής κατηγοριοποιείτε τις παραγωγές σας;

Το group αποτελείτε από τους: 

Νίκος Σιντστα πλήκτρα, Σπυρέας Σιντ στις φωνές, Αντώνης Κα κιθάρες, Ιάσων Τάτσης τύμπανα, Νάις μπάσο. Όσων αφορά το είδος της μουσικής τα ο Just A Crash (2008) ήταν ένα ηλεκτρονικό album με ροκ στοιχεία, το “End Is Near” (2010) ήταν ένα rock album με ηλεκτρονικά στοιχεία και το «The Undressed EP» (2012) είναι ένα ακουστικό EP με κάποια ηλεκτρικά στοιχεία. Το επόμενο album θα είναι ένα rock n roll album και βλέπουμε.

-Είστε μπάντα που κυκλοφόρησε την δουλειά της σε βινύλιο. Πως το αποφασίσατε αυτό;

Θέλαμε να κάνουμε κάτι ξεχωριστό για αυτό το EP. Πάντα θέλαμε να κάνουμε ένα τύπου unplugged EP και πάντα θέλαμε να κάνουμε βινύλιο, οπότε η μοίρα τα έφερε να τα κάνουμε ταυτόχρονα.. μας άρεσε και θα το ξανακάνουμε και στο album που ετοιμάζουμε.

-Πόσο σας βοήθησε η συνεργασία σας με την Vodafone για την περεταίρω ανάδειξη της μπάντας;

Η καμπάνια που στηρίχθηκε στο “Shine” μας έφερε κοντά σε πολύ κόσμο, ένα κοινό που δε θα είχαμε ποτέ τη δυνατότητα να ακουστούμε διαφορετικά. Βέβαια ένα τεράστιο μέρος αυτού του κόσμου, που αγάπησε το τραγούδι μας, δεν έμαθε ποτέ ότι πρόκειται για ελληνική παραγωγή. Ίσως δεν κάναμε και την καλύτερη δουλειά στο να εκμεταλλευτούμε αυτή τη συγκυρία τότε, ίσως όμως να μην ήταν και γραφτό να γίνει κάτι παραπέρα από μια δυνατή επιτυχία, γιατί το mainstream σύστημα στην Ελλάδα έχει κάποιους κανόνες που αδυνατούμε να ακολουθήσουμε προκειμένου να γίνουμε μέρος του. Πάντως είναι μια πολύ καλή γραμμή στο βιογραφικό της μπάντας και ειδικά στο εξωτερικό μετράει.


-Έχετε συνεργαστεί με πολλά μεγάλα ονόματα από την διεθνή μουσική σκηνή. Ξεχωρίζετε κανένα από αυτά;

Όχι ιδιαίτερα. Δυστυχώς ως τώρα δεν είχαμε την τύχη να παίξουμε με κάποιον από τους προσωπικούς μας ήρωες ώστε να έχουμε κάτι βιωματικά σημαντικό να θυμόμαστε. Όλες ήταν ωραίες συναυλίες και δυνατές παραγωγές όμως και σε όλες περάσαμε καλά λίγο πολύ.

-Κάποιος Έλληνας καλλιτέχνης ή συγκρότημα που ξεχωρίζετε?

Τελευταία μας άρεσε ένα demo των Until A Better Name, μια μπάντα που βγήκε από το Schoolwave και οι Bombing The Avenue που παίρνουν κεφάλια. Σημειώστε.

-Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο καθοριστικός παράγοντας που θα συνδράμει στην αποδοχή ενός αγγλόφωνου συγκροτήματος από το ελληνικό κοινό? 

Το μόνο που μας απασχολεί είναι να γράφουμε καλά τραγούδια και να παίζουμε συναυλίες που ο κόσμος να θυμάται και να νιώθει. Οι παράγοντες κτλ είναι μια άλλη συζήτηση που αφορά κυρίως μάνατζερς, δισκογραφικές και δημοσιογράφους.

-Κατά καιρούς εμφανίζονται καλλιτέχνες με μια δυο μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό τους, στη συνέχεια όμως εξαφανίζονται. Που οφείλεται αυτό το φαινόμενο;

Μάλλον δεν καταφέρνουν να γράψουν κάτι τόσο καλό όσο οι πρώτες τους επιτυχίες ή τους τρώνε τα κακά κυκλώματα και οι χίψστερς.

-Η πειρατεία σκοτώνει την μουσική;

Η ψηφιακή πειρατεία υφίσταται εδώ και 13 χρόνια τουλάχιστον και ακόμα παράγεται μουσική και παίζεται παντού, οπότε μάλλον δεν τη σκοτώνει. Έχει πολλές και διάφορες επιπτώσεις η πειρατεία ναι, μεγάλη συζήτηση, και είναι ένα θέμα που δεν εξαντλείται ούτε μπορεί να το δει κανείς μονόπλευρα. Πάντως στη συγκεκριμένη ερώτηση, όχι δεν τη σκοτώνει. Το «η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική» είναι ένα σλόγκαν των μεγάλων δισκογραφικών εταιρειών που κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την κατάντια τους.

-Η κατάσταση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει δυστυχώς και τις προβλέψεις και των πιο απαισιόδοξων. Μια από τις πολλές συνέπειες αυτής της κρίσης είναι τα τρομακτικά ποσοστά ανεργίας- ιδιαίτερα στους νέους ένας στους δυο είναι άνεργος- με αποτέλεσμα να παρατηρείτε ένα μεγάλο κύμα φυγής τους στο εξωτερικό. Πόσο εύκολα θα μπορούσατε εσείς να πάρετε μια τέτοια απόφαση;

Δε φεύγεις εύκολα από τη χώρα σου. Ειδικά αν δε σε έχει καλέσει κάποιος ή κάτι εκεί έξω. Χωρίς εγγυήσεις για κάτι καλύτερο δηλαδή, δύσκολα το παίρνεις απόφαση να αφήσεις πίσω ανθρώπους και καταστάσεις. Η απόγνωση και τα αδιέξοδα, που πρέπει να φτάσεις για να πάρεις μια τέτοια απόφαση, πρέπει να είναι τόσο έντονα, που να μη σου αφήνουν εναλλακτική. Αυτό κάτι λέει για την κατάστασή μας και τον αριθμό των νέων ανθρώπων, που φτάνουν σε αυτό το σημείο.

-Η ψυχολογία του Έλληνα βρίσκεται πλέον στο ναδίρ. Πως αντιλαμβάνεστε στις εμφανίσεις σας την αλλαγή αυτή και κατά πόσο σας επηρεάζει;


Μα το βιώνουμε και εμείς όλο αυτό οπότε δεν έχουμε πάντα τη δυνατότητα να το παρατηρήσουμε σαν αποστασιοποιημένοι παρατηρητές. Είναι μια άλλη πραγματικότητα όντως, ειδικά σε σύγκριση με ας πούμε 5 χρόνια πριν. Ποιος δεν επηρεάζεται; Από την άλλη κάποια πράγματα έχουν αποκτήσει μια άλλη αξία, μια άλλη σημειολογία και έχουν ξεκαθαρίσει κάποια θολά σημεία γύρω από το πού ανήκεις ή τελοσπάντων πού νιώθεις ότι έχεις να προσφέρεις και να δεχτείς περισσότερα. Στις συναυλίες μας υπάρχει πάντα μια ενέργεια που μας πάει μπροστά.

-Μελλοντικά σχέδια; 

Ετοιμάζουμε ένα video για το “I Am Cannibal” που ανοίγει το “The Undressed EP” και ταυτόχρονα έχουμε προγραμματίσει την ψηφιακή κυκλοφορία του EP μαζί με τα remixes ΄που έχουν κάνει οι Δ.Παπασπυρόπουλος, GDaddie και Hiras, από iTunes και λοιπά ψηφιακά καταστήματα. Από συναυλίες, έχουμε μια την Πέμπτη 29/11 στο ΑΝ club με τους Illegal Operation, Dustbowl και Mama Kin προς υποστήριξη των απολυμένων των καταστημάτων Metropolis, και στις 22 Δεκεμβρίου θα παίξουμε για άλλη μια φορά στο Floral στα Εξάρχεια, το γνωστό μας Undressed liveshow. Από την νέα χρονιά θα ξεκινήσει η διαδικασία του νέου album και βλέπουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: