ShareThis

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Συνέντευξη συγκροτήματος "Skary Face"

//από τους Σταύρο Μ. και Ορέστη Α.\\
\\φωτογραφίες από το facebook page//


Οι Skary Face ένα από τα δημοφιλέστερα μουσικά συγκροτήματα στην πόλη της Ξάνθης, και όχι μόνο,  κυκλοφορούν τον πρώτο τους δίσκο 'Skaring the Globe".

Η παρουσίαση του δίσκου θα γίνει την Παρασκευή 26/10 στο postmodern Bar Lola από την rockmadness.gr, μαζί με live της μπάντας και των Broken Strings και των Spirits.

Το περιοδικό "Εναλλάξ" δεν έχασε την ευκαιρία και συνομίλησε για διάφορα θέματα ,μουσικά και μη, με τον τραγουδιστή και κιθαρίστα (Ραφαήλ) και τον drummer (Γιάννη) των Skary Face.

-Ποια είναι η ιστορία του συγκροτήματος; Πότε και πώς έγινε η αρχή;

Ρ. Ξεκινήσαμε σαν ιδέα τον Δεκέμβριο του 2009. Ήταν μια ιδέα δικιά μου και του Γιώργου Βαρελά, του μεγάλου πληκτρά μας. Μετά, η ιδέα τον Ιανουάριο '10, ένα μήνα μετά, έγινε πρόβα και η πρόβα έγινε το πρώτο μας live στον Διογένη.
Γ. Μέσα στις τρεις μήνες, δηλαδή, ήμασταν εμείς οι δύο, ο Άρτζι και ο Βαρελάς και κάνουμε την πρώτη πρόβα και το πρώτο live.

-Τα αρχικά μέλη της μπάντας παραμένουν μέχρι τώρα;

Γ. Ναι, εμείς οι δύο, ο Άρτζι, ο μπασίστας, και ο Βαρελάς.
To πρώτο album των Scary Face "Scaring the Globe"
Ρ. Ντρέπεσαι να μιλήσουμε για τις ανακατατάξεις έτσι; (γέλια) Λοιπόν στο πρώτο σοβαρό live που έγινε ο Γιάννης ήταν εκτός μπάντας, τελούσε τότε χρέη μάνατζερ, απλά μπήκε τζάμπα στο live που είχαμε κάνει σαν support στους 63high και μετά ξαναμπήκε γιατί περάσαμε στις audition του Schoolwave.

-Σε τι ηλικία ήσασταν;

Ρ. Εγώ ήμουν Γ' Λυκείου και ο Γιάννης πρωτοετής. Οι άλλοι ήταν Β' και Α' Λυκείου.

-Ποιες είναι οι εμπειρίες σας από το Schoolwave, πώς πήγε το live; Γενικά πώς σας φάνηκε η διοργάνωση του festival;

Γ. Φαίνεται στο βίντεο νομίζω. Κοίτα, Schoolwave... Διοργανωσάρα... Εντάξει, το να παίζεις μπροστά σε 5 και 7 χιλιάδες κόσμο όταν είσαι τρίτη λυκείου είναι πολύ. Και σε βοηθάει και μετά... Πολλά lives μετά το Schoolwave.


-Πόσο εύκολο είναι μια μπάντα σαν κι εσάς να αναδειχθεί στην επαρχία;

Γ. Γενικά εγώ είμαι της άποψης ότι τα συγκροτήματα της επαρχίας μπορούν πιο εύκολα να βγουν παραέξω, λόγω μικρότερου ανταγωνισμού. Άμα κάνεις καλή δουλειά είναι πιο εύκολο να πας στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα και να πεις είμαι ένα συγκρότημα από Ξάνθη κι έχω παίξει 'εδώ, εκεί, παραπέρα' και θέλω να κάνω live. Από τη Θεσσαλονίκη που ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος κι όλοι παίζουν rock. Κι έχει βοηθήσει και το είδος που παίζουμε.

-Σε ποιο είδος εντάσσεται η μουσική που παίζετε;

Ρ. Είναι ska, είναι reggae, είναι punk, είναι third wave. Μερικές φορές έχουμε παίξει και σαν διασκευή το 'With or without you" των U2 σε live μας, οπότε έχουμε και ψιλό-pop rock πρόγραμμα. Και γενικότερα στα live μας παίζουμε σχεδόν μόνο δικά μας κομμάτια.
Γ. Ναι, ελάχιστες διασκευές.

-Ξεκινήσατε με διασκευές φαντάζομαι.

Γ. Σαφώς. Δε μπορείς να ξεκινήσεις με δικιά σου κομμάτια.
Ρ. Ξεκινήσαμε με το Κοκοράκι, με το 'Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα', το 'Trendy λίστα'.

-Ποιες οι επιρροές σας από συγκροτήματα;

Γ. Locomondo, γιατί όποιος παίζει ska στην Ελλάδα και λέει πως δεν τον έχουν επηρεάσει οι Locomondo λέει ψέμματα. (γέλια και διαφωνίες μεταξύ των μελών)
Ρ. Εγώ που γράφω τα κομμάτια πρέπει να πω τι επιρροές έχουμε (γέλια). Reel Big Fish, Madness, Bad Manners. Έχουμε κι από Locomondo, άντε εντάξει (πάλι γέλια).

-Έχετε συνεργαστεί με πολλές μπάντες σαν support φαντάζομαι.

Ρ. Ναι, έχουμε ανοίξει δύο φορές τους 63high, πέντε τους Locomondo.
Γ. Τους Koza Mostra.
Ρ. Σε φεστιβάλ έχουμε παίξει με πολλές μπάντες. Έχουμε παίξει ας πούμε στο Legalize, Schoolwave, Rock the City στο Κιλκίς. Εκεί έρχεσαι σε επαφή με πολλές μπάντες.

-Σκέφτεστε κάποιο συγκρότημα που θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Γ. Ε Reel Big Fish.

- Ο Ραφαήλ γράφει στίχους απ' όσο ξέρω. Μουσική;

Γ. Ο Ραφαήλ πάλι.

-Πόσο δύσκολο είναι να ασχοληθείς με το να γράφεις μουσική και στίχους; Από που εμπνέεσαι;

Ρ. Κοίταξε, ας πούμε το 'Μπανάνα Μαριχουάνα, που έχει γίνει ψιλοεπιτυχία αλλά δεν το λατρεύω εγώ, το είχα γράψει μια φορά όταν γυρνούσα από το σχολείο που είχα κάνει κοπάνα και πήγα σπίτι μου γιατί δεν είχα να βγω για καφέ, έπιασα την κιθάρα και βγήκε.
Γ. Πολύ δύσκολα απ' ότι καταλαβαίνετε. Είναι σαν τον Φοίβο ρε παιδί μου μπορεί σε μια πρόβα να φέρει τέσσερα κομμάτια (γέλια).
Ρ. Ναι, πχ. προχθές έγραψα ένα καινούριο κομμάτι, την προηγούμενη εβδομάδα έγραψα κι άλλα δύο.
Γ. Γράφει κομμάτια δηλαδή. Απλά το 'χει.
Ρ. Και δε γράφω μόνο για Skary Face.

-Υπάρχει κάποια θεματολογία στα κομμάτια;

Ρ. Κοίταξε, από το 2011 τα κομμάτια που γράφω είναι κυρίως ερωτικά, αν και δε με αντιπροσωπεύει πολύ ο όρος. Γενικότερα είναι ότι κάτσει την στιγμή όμως. Ας πούμε όταν είμαι σε σχέση γράφω πολιτικο-κοινωνικά, ενώ όταν δεν είμαι ερωτικά (γέλια).

-Ποιο είναι το αγαπημένο μέλος της μπάντας;

Γ. Ο Βαρελάς!
Ρ. Κοίτα, έχουμε γράψει τρία τραγούδια για τον Γιάννη. Ένα "Το καραβάκι του Γιαννάκη", δύο "Γιάννης Τραβέλης" και τρία "Johnny Black". Αλλά το αγαπημένο μέλος της μπάντας, που τον έχουμε πολύ χαϊδεμένο είναι ο Βαρελάς.
Γ. Ο Βαρελάς είναι το παιδάκι, ένας μπέμπης. Και έχουμε και τη μασκότ τον Άρτζι.

-Σχετικά με τα μέλη του συγκροτήματος. Είστε απλά μια μπάντα ή μια παρέα;

Γ. Σ' αυτό θα απαντήσω εγώ. Δεν είναι παρέα μια μπάντα. Η μπάντα είναι μπάντα και η παρέα είναι παρέα. Αλλά προφανώς θα έχεις κάποιες φιλικές σχέσεις με τα μέλη.
Ρ. Βασικά εγώ συγκατοικώ με τον μπασίστα, δεν είναι το ίδιο με μένα. Εγώ πιστεύω ότι η μπάντα πρέπει να είναι παρέα για να βγαίνει κάτι σωστό.

-Το πρώτο σας album "Skaring the Globe που κυκλοφορεί την Παρασκευή δεν είναι από δισκογραφική απ' όσο ξέρω. Τα χρήματα πώς προήλθαν και πώς θα τα βγάλετε;

Γ. Προήλθαν από την τσέπη μας και τα live και θα βγουν από τα live πάλι και την πώληση των cd.

-Είναι δύσκολο για ένα συγκρότημα να βγάλει μόνο του album;

Γ. Δεν πιστεύω πως είναι δύσκολο να βγει ένα cd. Αλλά είναι αρκετά δύσκολο να βγει ένα αξιοπρεπές cd σαν αυτό ας πούμε (γέλια).
Ρ. Όχι όχι, πιστεύω είναι δύσκολο. Δώσαμε αρκετά λεφτά για να βγει.
Γ. Ναι από άποψη οικονομική είναι δύσκολο, αλλά αν θέλεις να γράψεις θα γράψεις.
Ρ. Και σαν θέμα ηχογράφησης είναι δύσκολο.
Γ. Αν έχεις τα λεφτά να το κάνεις θα το κάνεις.

-Η ηχογράφηση έγινε στην Ξάνθη;

Ρ. Η ηχογράφηση έγινε σε δύο studio. Έγινε αρχικά στο Mad Productions και το υπόλοιπο στον Kosmas Epsilon, που έκανε και μίξη και mastering και τη μήτρα για το cd.  Έκανε πολύ καλή δουλειά. Πιστεύω άλλες μπάντες στην Ελλάδα μόνο αν δώσουν αρκετά λεφτά θα έχουν τέτοια δουλειά.

-Πώς βλέπετε τον κόσμο στα live; Υπάρχει παλμός; Υπάρχει διάθεση να έρχονται γενικά;

Γ. Εγώ νομίζω πως υπάρχει παλμός και διάθεση. Και βάζω το νομίζω γιατί κάθομαι πίσω. Όταν πας να παίξεις με μια μεγάλη μπάντα λογικό είναι να μην υπάρχει τόσο παλμός, αλλά γενικά υπάρχει.
Ρ. Έχει κάτσει live δηλαδή να παίζουμε μπροστά σε 900 άτομα, με τους Locomondo, και οι περισσότεροι να γουστάρουν και έχει κάτσει live να πηγαίνουμε σαν headliners σε festival στην Χαλάστρα με εφτά άτομα, από τους οποίους οι δύο κάθονταν πλάτη στο stage.

-Έχουν υπάρξει ανακατατάξεις στα μέλη του συγκροτήματος σ' αυτά τα τρία χρόνια;

Γ. Στην αρχή είχαμε δύο κιθάρες, τρεις φωνές, με τον πληκτρά, και έναν τρομπονίστα, ο οποίος μάλωσε με τον πληκτρά και δεν έπαιξε στο δεύτερο live με τους Locomondo στη Θεσσαλονίκη.
Ο Δούκουγλου, ο άλλος κιθαρίστας, και η δεύτερη φωνή έφυγαν, ενώ οι υπόλοιποι μείναμε οι ίδιοι.
Ρ. Επίσης είχαμε και συμμετοχές με άλλους καλλιτέχνες. Με τον Πασχάλη Καρβουνάρη, τον τρομπετίτσα από τους Baildsa, τον Ζακ Στεφάνου στο Βόλο.

-Ποια η γνώμη σας για την επίδραση του διαδικτύου στη μουσική;

Ρ. Βασικά το διαδίκτυο έχει μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Από εκεί σπαμάρουμε πάρα πολύ για τη μπάντα κι έχει γίνει καλή δουλειά μέσω διαδικτύου. Είναι μεγάλο εργαλείο.

-Όσα λένε για το παράνομο download;

Ρ. Σε δέκα χρόνια που θα είμαστε πνιγμένοι στα φράγκα θα σου πω (γέλια).
Γ. Κοίτα, για να μάθεις μια μπάντα πρέπει να την ακούσεις. Αν κατεβάσεις ένα δίσκο θα τον ακούσεις και θα πας να τους ακούσεις και live. Φυσικά δεν ήμαστε κατά του download. Ο δίσκος μας θα ανέβει και youtube και σε αρχείο για download.

-Οι δισκογραφικές εταιρείες πιστεύετε βοηθάνε τα συγκροτήματα;

Γ. Ε αυτή τη στιγμή όχι ιδιαίτερα. Δε ρίχνουν λεφτά σε νέα συγκροτήματα.

-Δηλαδή η λύση για να βγάλεις κάτι είναι να το κάνεις μόνος σου.

Γ. Ε αν θες να το κάνεις όπως θέλεις, ναι. Αλλιώς θα σου βάλουν περιορισμούς.

-Παίρνοντας αφορμή από το τραγούδι "Μπανάνα Μαριχουάνα", ποια είναι η άποψή σας για τα ναρκωτικά;

Γ. Γενικά εγώ είμαι υπέρ. Είμαστε υπέρ των ελευθεριών γενικά. Όχι φιλελεύθεροι, αλλά υπέρ των ελευθεριών. Απαγορεύονται οι απαγορεύσεις, ας πούμε.

-Ποια είναι τα σχέδιά σας σαν μπάντα για το μέλλον; Σχέδιο για δεύτερο δίσκο;

Ρ. Έχουμε σχέδιο και για δεύτερο και για τρίτη δίσκο. Έχουμε πολλά κομμάτια.
Γ. Κομμάτια υπάρχουν. Λεφτά δεν υπάρχουν.

-Χρόνος και διάθεση υπάρχει;

Γ. Χρόνος υπάρχει γενικά.
Ρ. Ναι, αλλά έχουμε σπάσει κάπως γιατί οι περισσότεροι έχουν φύγει φοιτητές, άλλοι είναι ακόμη μαθητές.

-Η πόλη και το κοινό της Ξάνθης σας έχουν βοηθήσει να αναδειχθείτε σαν συγκρότημα;

Γ. Όχι! Μόνο o rockmadness μας έχει βοηθήσει στην Ξάνθη. Ούτε ο Δήμος ούτε τίποτα. Για να σου δώσω να καταλάβεις, με έπαιρναν πέρσι τηλέφωνο από το Δήμο και με έψαχνε για να παίξουμε και φέτος ούτε καν. Προτιμούν δηλαδή να φέρουν ένα όνομα, που θα του δώσουν 5-6 χιλιάρικα για να παίξει, όπως φέτος τη Βιτάλη, από το να βάλουν ξανθιώτικες μπάντες. Και δεν εννοώ μόνο εμάς. Υπάρχουν πολλές καλές μπάντες να παίξουν και να τους βγει πιο φθηνά.

-Ποιες τοπικές μπάντες ξεχωρίζετε;

Γ. Οι μπάντες που είναι support την Παρασκευή, οι Spirits κι οι Broken Strings. Οι οι "Δυο λαλούν κι οι δυο την παίζουν", οι Radial Groove. Γενικά ο δήμος και η κοινωνία δε βοηθάνε. Κι η Ξάνθη δε βοηθάει γιατί δεν έχει μαγαζιά που μπορείς να κάνεις εύκολα live.

-Στο να κλείσετε live υπάρχουν δυσκολίες σε θέματα αμοιβής;

Γ. Ε ναι εντάξει. Δε μπορείς να πας σε μια πόλη να πεις είμαι αυτός, θέλω τόσα και θέλουμε να παίξουμε. Όταν δεν σε ξέρει ο άλλος είναι δύσκολο. Είναι πολύ πιο εύκολο να παίξεις σε ένα festival από το να κλείσεις σε ένα μαγαζί. Γιατί αν παίξεις μόνο σου συνεπάγεται ότι θα έχεις κι ένα δίωρο πρόγραμμα.

-Έχετε ξεχωρίσει το κοινό από κάποια πόλη;

Γ. & Ρ. Κιλκίς!!!
Γ. Και Ξάνθη. Πραγματικά το καλύτερο κοινό στο Κιλκίς.
Ρ. Έχει γραφτεί και τραγούδι για το Κιλκίς.
Γ. Και για την Αθήνα.

-H συνεργασία με τον Άγγελο Μουρβάτη πώς προέκυψε;

Ρ. Στην ουσία αυτός με έμαθε μουσική στο εργαστήριό του. Και αφού μου εξήγησε πως το κομμάτι "Κλειδί του παραδείσου" δεν έχει τίποτα εθνικιστικό, τότε συμφώνησα.

-Η άποψή σας για τον εθνικισμό;

Γ. Πολύ κακό πράγμα. Δε γίνεται να μισείς έναν άνθρωπο. Όσοι τους υποστηρίζουν δεν έχουν καταλάβει ακριβώς τι πιστεύουν.

-Στα κομμάτια υπάρχει πολιτικός χαρακτήρας;

Γ. Ναι σε λίγα υπάρχουν.

-Κλείνοντας, εκτός από το live την Παρασκευή ετοιμάζεται κάποια άλλη εμφάνιση;

Ρ. Έχουμε την άλλη εβδομάδα, την Πέμπτη στη Δράμα, στον Μύλο και το Σάββατο στην Καβάλα στο Jazz Rock.


Δεν υπάρχουν σχόλια: