ShareThis

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Μουσική σκεψιθηρία

//από τον Μελίτο Γ.\\


Ακούγεται συχνά σε μουσικο-κουβέντες όπου συμμετέχει ο καθένας ανεξάρτητα από το ποια μουσική ακούει και όποιες γνώσεις έχει μία άποψη που πρέπει κανονικά να ταρακουνάει κάπως τον καθένα μας. Όλοι την έχουμε ακούσει και κάποιοι ίσως να την έχουν πει. Συναντάται σε διάφορες παραλλαγές αλλά το νόημα παραμένει το ίδιο: «Τίποτα καλό δεν βγαίνει σήμερα», «αυτά τα σαχλοτράγουδα, ξένα κι ελληνικά καταστρέφουν τον κόσμο», «οι νέοι σήμερα ακούνε σαχλαμάρες», «η μουσική βιομηχανία έχει ξεπουληθεί», ενώ κυκλοφορούν επίσης και πολλές πιο παραπονιάρικες παραλλαγές του τύπου: «δεν δίνονται πλέον ευκαιρίες σε νέα συγκροτήματα».

Χμμμ… Αν σκεφτεί κανείς ότι τα άτομα που συμμερίζονται αυτή την άποψη προτάσσουν κυρίως την μουσική που ακούνε οι ίδιοι όλο αυτό το παιχνίδι φαίνεται αστείο. Εφ’ όσον φίλε μου σου δίνεται η δυνατότητα μέσω του διαδικτύου να ακούσεις την αγαπημένη σου μουσική (θέμα που θα πρέπει να θίξουμε κάποια στιγμή) τότε ήδη έχεις διαψεύσει τον εαυτό σου. Ξέρεις ποιο είναι το καλό του youtube? Ότι δεν χρειάζεται να πληρώσεις για να δεις και να ακούσεις αυτό ακριβώς που θέλεις. Ξέρεις ποιος δεν παίρνει λεφτά από αυτό; Οι ξεπουλημένες δισκογραφικές που θέλουν να μας πείσουν ότι ο Justin Bieber είναι η επιτομή της σύγχρονης μουσικής. Προσπερνάω φυσικά το γεγονός ότι με την άποψη πως «δεν βγαίνει καλή μουσική πλέον» έχεις προσβάλλει όλα εκείνα τα νέα παιδιά που προσπαθούν να βγάλουν τα τραγουδάκια τους, να κλείσουν μια συναυλία όπου το κοινό είναι περισσότερο από τους μουσικούς, να ηχογραφήσουν και να κυκλοφορήσουν ένα άλμπουμ και το πιο σημαντικό: να δώσουν στον κόσμο της μουσικής το δικό τους μήνυμα, ύφος, στυλ αν θέλεις και χαρακτήρα. Λες μια κουβέντα και τους ξεγράφεις και είναι μείον σου το ότι ξέρεις να χρησιμοποιείς τον υπολογιστή και είτε εσύ είτε ο μπαμπάς σου είτε ο μπαμπάς του γείτονά σου πληρώνει για να έχεις 24άρα σύνδεση σε περιοχή χαμηλής ευρυζωνικότητας… Ξέρεις λοιπόν αγαπητέ μου σνομπ, πώς προσπαθούν να προωθηθούν οι νέοι μουσικοί; Φυσικά χρησιμοποιώντας στο έπακρο την ίδια ακριβώς τεχνολογία που χρησιμοποίησες κι εσύ όταν έγραψες στο status σου πόσο χαμηλά έχει πέσει το μουσικό επίπεδο των συνανθρώπων σου. Χάρις σε αυτήν όμως μπορεί και υπάρχει πλέον πολλή και πολύ καλή μουσική παντού. Έχεις παρατηρήσει ποτέ εκείνα τα ενοχλητικά Like σε μια επαρχιώτικη μπάντα που δεν την ξέρει κυριολεκτικά ούτε η μάνα της ή σε εκείνον τον τύπο που γράφει ηλεκτρονικές παραγωγές σε λούπες και τις ανεβάζει μήπως και εντυπωσιαστούν οι ψηφιακές φίλες του; Σε συμβουλεύω λοιπόν τρίβοντας το όλο σοφία ξυρισμένο πηγούνι μου, όταν οι περισσότεροι φίλοι σου αρέσκονται να τους ακούνε, πρέπει να σου περνάει από το μυαλό ότι ίσως πρέπει να τους τσεκάρεις, έτσι να δεις τι παίζει.

Δεν είμαι θυμωμένος όμως μαζί σου… κατά βάθος αντιλαμβάνομαι ότι αυτό που εννοείς όταν περιφρονείς την τροπή της σημερινής μουσικής, είναι ότι χρειάζεσαι απελπισμένα να ακούσεις κάτι καινούριο. Προσπάθησέ το λοιπόν! Αν είναι να παραιτείσαι από την αναζήτηση για κάτι το νέο και διαφορετικό σε οποιοδήποτε θέμα, είτε πρόκειται για το νέο σου χόμπυ, την ταινία που θα κατεβάσεις γι απόψε ή την επόμενη ερωτική σου περιπέτεια, τότε μπορείς πολύ εύκολα να παραιτηθείς από όλη εκείνη την ασχολία μου λέγεται ζωή και τα υπόλοιπα θα τα διαβάσουμε στις εφημερίδες και στο blog του Εναλλάξ φυσικά!

Επίσης επέτρεψε μου να σου υπενθυμίσω/διδάξω για την περίπτωση που δεν ζούσες στα 80s και δεν έχεις παρακολουθήσει ταινίες του Δαλιανίδη (όχι ότι θα υποστηρίξω και την καλτίλα δηλαδή) ότι τα ίδια ακριβώς λόγια που λες εσύ συνήθιζαν να γαβγίζουν από τηλεοράσεως οι ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι και παπάδες για την «κλασσική» πλέον μουσική που μπορεί να θαυμάζεις, δηλαδή ότι βγήκε από τον Elvis κι ύστερα. Σοβαρά, ψάξε παλιά άρθρα (έχουν και κωμικό χαρακτήρα συχνά) και θα συναντήσεις τις ίδιες ακριβώς ατάκες μόνο που τα λέει εκείνος ο τύπος που σε έκανε σαν πιτσιρίκι να ταγκάρεις το «Stick it to the Μan” στο παρατημένο φορτηγάκι απέναντι από το σπίτι σου. Ε λοιπόν φίλε μου, μην γίνεσαι εσύ τώρα ο Man… Και για να τελειώνει το ζήτημα της ξεπουλημένης και ποπ-μονο-λατρικής μουσικής βιομηχανίας που προανέφερα, τσέκαρε ποιες δισκογραφικές έχουν τα δικαιώματα για τα αγαπημένα σου συγκροτήματα… και μετά δες τους υπόλοιπους καλλιτέχνες που προμοτάρουν. Και δεν μιλάω για την «φακ δε σίστεμ ρέκορντς» στο υπόγειο στούντιο της Καλλίνικου 45 στην Σαλονίκη… μιλάω για την Virgin, την Warner και την Capitol που «παιδιά τους» σαν την Nicki Minaj διαφημίζει το Vevo δίπλα στο βίντεο κλιπ των Lamb of God και από την έκρηξη αδρεναλίνης με κάνει να θέλω να διπλώσω την οθόνη στα οχτώμιση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: