ShareThis

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Οικονομικό Ντόμινο: Σσσσσς......αρχίζει!!!


(ένα κείμενο από τον Παναγιώτη)

Αφορμή στάθηκε μια συζήτηση προ ημερών με μια παρέα συνειδητοποιημένων (θα ήθελα να πιστεύω) ανθρώπων για το ζήτημα της κρίσης που χτυπάει την παγκόσμια οικονομία... Και πιο συγκεκριμένα μια ατάκα: «Πάμε για ντόμινο, σαν αυτό του 29’»
Τυχαίνει να συμφωνώ με αυτή την άποψη… εν μέρει πάντα. Καμία οικονομική κρίση δεν εκδηλώνεται με τον ίδιο τρόπο. Ένα κτίριο με σαθρά θεμέλια... θα πέσει. Άλλο σήμερα, άλλο αύριο, άλλο σε 15 χρόνια... κοινός παρονομαστής όμως: Θα πέσει!!!

Κυρίως με τράβηξε η λέξη «ντόμινο»... αντικατοπτρίζει πλήρως την κατάσταση του σήμερα… Για να δούμε παραδείγματα (από αυτά που τυχαίνει να γνωρίζω λόγω ενδιαφερόντων...)

Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός. Θα επιμείνω εδώ για έναν καταλυτικότατο παράγοντα. Διότι αποτελεί το προπύργιο των κολοσσιαίων συναλλαγών και κεφαλαίων με τα «δις» δολάρια τζίρο το χρόνο. Εταιρίες φαινομενικά ικανές να στηρίξουν ολόκληρα κράτη (ο προϋπολογισμός της Ferrari αγγίζει προυπολογισμό κράτους της Αφρικής). Η αρχή έγινε στις αρχές του προηγούμενου μήνα με την πασίγνωστη εταιρία Honda να δηλώνει την απόσυρση της απο τη F1. Ποια; Η Honda, η δεύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας!!! Δεν ξέρω για σας, αλλά για μένα το συμβάν είναι «καμπανάκι», αναλογιζόμενος ότι το συμβούλιο του Ιαπωνικού κολοσσού (τρίζει ο θρόνος) συζητά το κλείσιμο όλου του τμήματος και όχι απλά την πώληση του... Και έπεται συνέχεια! 4 μέρες αργότερα, η Suzuki, δεύτερη μεγαλύτερη ιαπωνική εταιρεία «μίνι» αυτοκινήτων, ανακοίνωσε ότι αποσύρει την ομάδα της από το παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι -ακολουθώντας ουσιαστικά την Honda- απέχοντας από τα πολυέξοδα πρωταθλήματα μηχανοκίνητου αθλητισμού, καθώς η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει, πλέον, τις πολυτέλειες του παρελθόντος. Περασμένα μεγαλεία και θυμώντας τα να κλαις... 6 μέρες αργότερα, και η Subaru αποσύρεται από το World Rally Championship (WRC). Η εταιρεία, όπως και οι άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, έρχεται αντιμέτωπη με τη μειωμένη ζήτηση αλλά και τη γενικότερη επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας. Σημειώνεται ότι η μητρική εταιρεία Fuji Heavy αναμένει μείωση κερδών κατά 46% στα 10 δισ. Γεν!!! Δε σας φτάνουν αυτά ε; Εντάξει, συνεχίζω λοιπόν...:)
Και φτάνουμε στο σήμερα....η ιαπωνική εταιρία Kawasaki ανακοίνωσε την απόσυρσή της από το πρωτάθλημα μοτοσικλετών Moto GP εξαιτίας του πλήγματος που έχει δεχθεί από την οικονομική κρίση.

Στην ανακοίνωση της Kawasaki αναφέρεται ότι δεν μπορεί να εκτιμηθεί εάν η εταιρία θα επιστρέψει μελλοντικά στο Moto GP, δεδομένης της οικονομικής κρίσης. Οι πωλήσεις της Kawasaki έχουν πέσει κατακόρυφα, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη. Πόσο να επηρεάζει η κρίση λέτε; Ένα νουμεράκι για να ξεκουραστείτε, ίσως πείσει ακόμη περισσότερο... η εταιρία επενδύει περίπου 45 εκατ. δολάρια ετησίως...

Και όμως λοιπόν... ντόμινο. Βαρύς χαρακτηρισμός; Μπορεί. Μπορεί και όχι όμως... Σημείο των καιρών; Ασφαλώς....

Δεν υπάρχουν σχόλια: